torstai 20. kesäkuuta 2013

Oppitunti 4: Rytmitajun kehittäminen

Nyt, aikataulusta viivästynyt oppitunti 4 on täällä. Tällä kertaa käsittelemme rytmitajua, tärkeä osa sekin musikaalisuutta. Olet varmaan nähnyt pianolla erilaisia nuotteja. Tässä blogissa opit nuottien ja taukojen aika-arvot eli moneenko lasketaan esimerkiksi neljäsosanuotissa. Pianonuoteissa on myös omat sävelet, tosin ne ovat viivoilla, sinun ei tarvitse opetella niitä toistaiseksi, mikäli et aio pianistiksi. Tässä tulee ensimmäinen nuotti: Neljäsosanuotti. Se näyttää tältä: Siinä lasketaan yhteen. Neljäsosatauko on saman mittainen ja näyttää tältä: Jos nuotin perään lisätään piste, nuotti pitenee puolella sen alkuperäisestä pituudesta. Loput nuottien aika-arvot löydät tästä kuvasta: Tässä kuvassa ei ole nuottien nimiä, vaan ne ovat suhteutettuna toisiinsa. Esimerkiksi neljäsosanuotti on yksi neljäsosa kokonuotista. Käytä edellistä kuvaa tähän kuvaan: tässä kuvassa näet yläpuolella  kuudeskymmenesneljäsosanuotin vasemmalla ja sen jälkeen kolmaskymmeneskahdesosanuotin. Sen jälkeen tulee kuudestoistaosanuotti ja sen jälkeen kahdeksasosanuotti ja sen jälkeen neljäsosanuotti ja sen jälkeen puolinuotti ja sen jälkeen kokonuotti. Kahta seuraavaa nuottia sinun ei tarvitse osata. Alla näkyvät numeronäppäimet ovat sinun kannalta turhia, ellet väkisin halua opetella Japanilaista tapaa merkitä nuotteja, jota en ainakaan itse suosittele. Kun osaat nuottien aika-arvot, voit siirtyä oppitunnille viisi, joka tulee kolmen päivän sisällä.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Oppitunti 3: Kaksi helppoa kappaletta.

Nyt kun olet tutustunut kitarasointujen maailmaan, voit alkaa yhdistellä niitä. Kokeile, miltä tuntuu soittaa D-molli ja heti perään G-duuri. Vaikeaa, eikö totta?
 Tässä opetan teille kaksi helppoa kappaletta. Näillä opit vaihtamaan sointuja toistensa kanssa, ja pian se sujuu kuin rasvattu. Ainoastaan silloin, tietenkin, jos jaksat harjoitella. Kitaransoittoa pitäisi harjoitella noin kolme tuntia päivässä. Esimerkiksi yksi maailman kuuluisimmista kitaristeista, Eddie Van Halen, harjoitteli viisi tuntia kitaransoittoa päivässä. Ainoastaan harjoitusmäärästä on kiinni se, kuinka hyväksi kitaristiksi kehityt. Mutta, kun pääsemme niihin kappaleihin: Ensimmäisenä tässä on tunnettu suomalainen kappale, Arttu Wiskarin Mökkitie. Tässä on jo aloittelevalle kitaristille haastetta. Kuuntele kappale täältä. Kun olet kuunnellut kappaleen, voit tutustua sointukulkuun introssa, eli alkusoitossa, joka menee näin: F, C, Bb (alennettu B-sävel=Bb), C, F, C, Bb. Alkusoiton jälkeen tulee säkeistö jonka sointukulku on samanlainen kuin introssa. B-osan sointukulku menee näin: Dm, C, Gm, Gm, Am, Dm, C, Gm, C. B-osan jälkeen tulee kertosäe, jonka sointukulku menee näin: Bb, F, Dm, C, Bb, F, C, C, Bb, F, Dm, C, Bb, F, C, C.
 Soita tätä kappaletta harjoitellaksesi sointujen vaihtamista, joka on tärkeässä osassa kitaransoitossa. Kun kehityt, laita Mökkitie soimaan taustalle ja soita sen mukana. Opit samalla silloin myös rytmitajua. Toinen kappale, kun opit mökkitien, voit opetella maailman kuuluisimman rock-riffin. Deep Purpeln Smoke On The Water! Tämän ovat aloittelevat kitaristit (jotka ovat nykyään kuuluisia) opetelleet ensimmäiseksi kitarariffikseen. Tähän väliin: Tabulatuurimerkinnät ovat yleinen merkintätapa kitaran nuoteille ja helppolukuinenkin. Siinä on kuusi viivaa. Alhaalta ylöspäin ne ovat kitaran kielet, paksuimmasta ohuimpaan eli E, A, D, G, H, E. Jos vaikka toiseksi alimmalle viivalle olisi merkitty numero 0, se tarkoittaisi että soitat vapaan A-kielen. Nyt kun ymmärrät tabulatuurimerkinnän tarkoituksen, voit siirtyä opettelemaan Smoke On The Waterin kitarariffiä. Linkki on tässä. Muista, kitaransoitto ei aina ole ruusuilla tanssimista! Oppitunti 4 on tulossa, voit siirtyä sen pariin kunnes olet suoriutunut tästä. Julkaisen sen joko tänään tai huomenna.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

Oppitunti 2: Opi tuntemaan kitarasi.

Soittimensa tunteminen kuuluu soittajalle. Oli se sitten kitara, huuliharppu, banjo tai sello. Soittimesi tuntemisessa tärkeintä on se, että osaat useimmat sävelet kitarastasi ulkoa. Tavallisesti tämä kuuluu basistille, mutta soittamista helpottaa huomattavasti se, että tiedät, missä mikäkin sävel on. Esimerkiksi keikalla jos unohdat, miten jokin sointu otetaan, (tätä ei myöskään tapahdu usein jos osaat nuo sävelet ulkoa) voit ottaa kyseessä olevan otteen pelkkänä sävelenä. Laimeampi, mutta toimii. Esimerkiksi E-molli sisältää sävelet paksuimmasta kielestä ohuimpaan: E, H, E, G, H, E. Kitaran kielet ovat myös tärkeät osata ulkoa. Ne ovat paksuimmasta ohuimpaan: E, A, D, G, H, E. Järjestys ei ole looginen, sen ei pidäkään olla. Musiikin aakkoset olet luultavasti oppinut jo aikaisemmin, mutta jos olet nuori, alle kouluikäinen, musiikin aakkoset ovat: C, D, E, F, G, A, H, C. Jos olet nähnyt pianon, voit soittaa kahden mustan koskettimen vasemmalta puolelta sävelen. Se on C. Siitä eteenpäin lähtee: D, E, F, G, A, H, C, D, E, F, G, A, H, C... niin pitkälle kuin koskettimia riittää. Periaatteessa sävelet nousevat aina ylemmäs ja ylemmäs ja laskevat toiseen suuntaan alemmas ja alemmas.
 Kitarankin voi virittää moneen vireeseen, mutta yleisin käytetty vire (standardivire) on E-vire (ks. Edellä mainitut kitaran kielet). Kitarasta voi ottaa eri säveliä yhtäaikaa. Niitä kutsutaan soinnuiksi. Edellä mainittu E-molli on yksi niistä. Molli on surullinen ja Duuri on iloinen. Duuria ei yleensä mainita sointujen perään. Esimerkkinä A ja A-molli. Jos sointu siis on molli, siihen täytyy kirjoittaa perään molli.
 Kitaran osilla on erilaiset nimet. Tässä on hyvä kuva noista osista. Tähän blogiinhan en luonnollisesti voi kuvaa laittaa, mutta linkin takaa se löytyy.
 Kitarasointujen opetteleminen on yksi tärkeimpiä vaiheita ennen kuin voit soittaa mitään. Tältä sivustolta löytyy erittäin hyvä opastus mihin tahansa kitarasointuun. Vasemmassa laidassa on osa, jossa lukee: "perussoinnut". Paina valitsinta ja valitse joku perussointu. Näet sen kitaran otelaudalta. Näet monta muuta valintaruutua. Ne ovat jokaista säveltä varten. Jokaisesta sävelestä löytyy yhtä monta erilaista otetta. Ne voit jättää vielä toistaiseksi opettelematta.
 Kun olet oppinut perus duuri- ja mollisoinnut jokaisesta sävelestä, voit siirtyä oppitunnille 3. Muista että kärsivällisyys on hyve! HUOM!! H-SÄVEL ON YHDYSVALLOISSA B. JOS TÖRMÄÄT SÄVELEEN B, SOITA H. SÄVEL ON SAMA.

Oppitunti 1: Alkuun pääseminen

Ensimmäisenä muutama kriteeri: a) Tarvitset aluksi akustisen tai sähkökitaran. Tosin suosittelen hankkimaan akustisen ensin ja myös sähkökitaran, sillä molempia tulet tarvitsemaan tällä kurssilla. b) Jos ostat sähkökitaran, tarvitset myös vahvistimen. Heti alkuun todella kalliin kitaran ostaminen ei ole järkevää, sillä soittoinnostus saattaa lopahtaa pian ja kitara jäädä nurkkaan. Kannattaa ennemmin ostaa alkuun joko halppiskitara marketista hintaluokkaan 50-90e tai jos haluat merkkikitaran heti, esim. Thomanilta saat suht. soiteltavan kitaran hintaluokkaan 100-250e. Akustiseen kitaraan pätee sama sääntö. Tässä esimerkiksi on todella soittokelpoinen akustinen kitara. Akustisen kannattaisi olla nylonkielinen, teräskielisen aika on vasta myöhemmin, koska sormet kovettuvat aikanaan. Tosin, jos aiot soittaa ihan tosissaan, tuskin vältyt rakoilta sormissasi. Tässä taas on todella hyvä aloittelevan sähkökitaran soittajan vehje. Myöskin oma mielipiteeni on, että kitaratunnit yleensä vievät vain rahaa, ja aloitteleva kitaristi tylsistyy tunneilla. Kohta käy niin, että hän lopettaa soittamisen (esimerkkitapauksia tiedän kokemuksesta). Suosittelen ennemminkin itseoppimista erilaisten kirjojen ja esim. tämän blogin avulla.
 Kun olet saanut soittopelisi ostettua, voit siirtyä Oppitunti 2:seen. Onnea matkaan!