maanantai 17. kesäkuuta 2013

Oppitunti 2: Opi tuntemaan kitarasi.

Soittimensa tunteminen kuuluu soittajalle. Oli se sitten kitara, huuliharppu, banjo tai sello. Soittimesi tuntemisessa tärkeintä on se, että osaat useimmat sävelet kitarastasi ulkoa. Tavallisesti tämä kuuluu basistille, mutta soittamista helpottaa huomattavasti se, että tiedät, missä mikäkin sävel on. Esimerkiksi keikalla jos unohdat, miten jokin sointu otetaan, (tätä ei myöskään tapahdu usein jos osaat nuo sävelet ulkoa) voit ottaa kyseessä olevan otteen pelkkänä sävelenä. Laimeampi, mutta toimii. Esimerkiksi E-molli sisältää sävelet paksuimmasta kielestä ohuimpaan: E, H, E, G, H, E. Kitaran kielet ovat myös tärkeät osata ulkoa. Ne ovat paksuimmasta ohuimpaan: E, A, D, G, H, E. Järjestys ei ole looginen, sen ei pidäkään olla. Musiikin aakkoset olet luultavasti oppinut jo aikaisemmin, mutta jos olet nuori, alle kouluikäinen, musiikin aakkoset ovat: C, D, E, F, G, A, H, C. Jos olet nähnyt pianon, voit soittaa kahden mustan koskettimen vasemmalta puolelta sävelen. Se on C. Siitä eteenpäin lähtee: D, E, F, G, A, H, C, D, E, F, G, A, H, C... niin pitkälle kuin koskettimia riittää. Periaatteessa sävelet nousevat aina ylemmäs ja ylemmäs ja laskevat toiseen suuntaan alemmas ja alemmas.
 Kitarankin voi virittää moneen vireeseen, mutta yleisin käytetty vire (standardivire) on E-vire (ks. Edellä mainitut kitaran kielet). Kitarasta voi ottaa eri säveliä yhtäaikaa. Niitä kutsutaan soinnuiksi. Edellä mainittu E-molli on yksi niistä. Molli on surullinen ja Duuri on iloinen. Duuria ei yleensä mainita sointujen perään. Esimerkkinä A ja A-molli. Jos sointu siis on molli, siihen täytyy kirjoittaa perään molli.
 Kitaran osilla on erilaiset nimet. Tässä on hyvä kuva noista osista. Tähän blogiinhan en luonnollisesti voi kuvaa laittaa, mutta linkin takaa se löytyy.
 Kitarasointujen opetteleminen on yksi tärkeimpiä vaiheita ennen kuin voit soittaa mitään. Tältä sivustolta löytyy erittäin hyvä opastus mihin tahansa kitarasointuun. Vasemmassa laidassa on osa, jossa lukee: "perussoinnut". Paina valitsinta ja valitse joku perussointu. Näet sen kitaran otelaudalta. Näet monta muuta valintaruutua. Ne ovat jokaista säveltä varten. Jokaisesta sävelestä löytyy yhtä monta erilaista otetta. Ne voit jättää vielä toistaiseksi opettelematta.
 Kun olet oppinut perus duuri- ja mollisoinnut jokaisesta sävelestä, voit siirtyä oppitunnille 3. Muista että kärsivällisyys on hyve! HUOM!! H-SÄVEL ON YHDYSVALLOISSA B. JOS TÖRMÄÄT SÄVELEEN B, SOITA H. SÄVEL ON SAMA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti