Nyt, aikataulusta viivästynyt oppitunti 4 on täällä. Tällä kertaa käsittelemme rytmitajua, tärkeä osa sekin musikaalisuutta. Olet varmaan nähnyt pianolla erilaisia nuotteja. Tässä blogissa opit nuottien ja taukojen aika-arvot eli moneenko lasketaan esimerkiksi neljäsosanuotissa. Pianonuoteissa on myös omat sävelet, tosin ne ovat viivoilla, sinun ei tarvitse opetella niitä toistaiseksi, mikäli et aio pianistiksi. Tässä tulee ensimmäinen nuotti: Neljäsosanuotti. Se näyttää tältä:

Siinä lasketaan yhteen. Neljäsosatauko on saman mittainen ja näyttää tältä:

Jos nuotin perään lisätään piste, nuotti pitenee puolella sen alkuperäisestä pituudesta. Loput nuottien aika-arvot löydät tästä kuvasta:

Tässä kuvassa ei ole nuottien nimiä, vaan ne ovat suhteutettuna toisiinsa. Esimerkiksi neljäsosanuotti on yksi neljäsosa kokonuotista. Käytä edellistä kuvaa tähän kuvaan:

tässä kuvassa näet yläpuolella kuudeskymmenesneljäsosanuotin vasemmalla ja sen jälkeen kolmaskymmeneskahdesosanuotin. Sen jälkeen tulee kuudestoistaosanuotti ja sen jälkeen kahdeksasosanuotti ja sen jälkeen neljäsosanuotti ja sen jälkeen puolinuotti ja sen jälkeen kokonuotti. Kahta seuraavaa nuottia sinun ei tarvitse osata. Alla näkyvät numeronäppäimet ovat sinun kannalta turhia, ellet väkisin halua opetella Japanilaista tapaa merkitä nuotteja, jota en ainakaan itse suosittele. Kun osaat nuottien aika-arvot, voit siirtyä oppitunnille viisi, joka tulee kolmen päivän sisällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti